11 Şubat 2014 Salı

KUŞAKLAR-GENERATIONS

Uzun zamandır kuşaklara merak saldım. İnternette konuyla ilgili pek çok araştırma yaptım. Ama nedense hiç bir sitenin kuşak tarihi birbirini tutmuyor. Birçok site ise sadece x-y-z kuşaklarına yer ayırmış. Halbuki x öncesi kuşaklar ve x-y-z arasında birçok ara kuşak var. 
Öncelikle kuşak nedir kısaca bahsedelim. 

TDK' da geçen sözlük anlamı;  yaklaşık olarak aynı yıllarda doğmuş, aynı çağın şartlarını yaşamış, dolayısıyla birbirine benzer sıkıntıları, kaderleri paylaşmış, benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişiler topluluğu olarak geçmektedir.

Günümüze kadar her kuşak teknolojiyle beraber
daha da gelişerek ilerlemiştir. 

1) Sessiz Kuşak (Silent Generation) (1929-1946): Savaş kuşağı da denilmektedir. Bu kuşak 2.Dünya Savaşı'nı ve ekonomik buhranı yaşamıştır. Tel dolap ve gazlı lamba teknolojisine doğdular. Disiplin ve şeref onlar için çok önemliydi. Uyumlu ve mülayim karakterleri vardı. Otoriteye katıksız saygılı, muhafazakar ve teknolojiye uzaktırlar. Beklentileri çok düşük olduğundan ellerindekilerle yetinmeyi ve mutlu olmayı bildiler.

2) Bebek Patlaması Kuşağı (Baby Boomers) (1946-1964): 2. Dünya Savaşı'ndan hemen sonraki nüfus patlaması yıllarında doğan bu 1 milyar bebeğe baby boomers denilmektedir. Gramofon, radyo, buzdolabı teknolojisine doğdular, idealisttirler. Kişiliklerine aileleri model oldu. Sadakat duyguları yüksektir, kanaatkardırlar, aynı yerde uzun süre çalıştılar. Hiyerarşiye saygılılar ve toplumsal olaylara duyarlıdırlar. İsteklerini elde edip mutlu oldular. Bazısı teknolojiye yakın bazısı hala uzak, yeni dünyaya adapte olmakta zorlanmaktadırlar. Tanıdığım bu kuşaktan kişilere (özellikle kuşağın başlangıç yıllarında doğan) dayanarak şahsi kanaatim; kendi fikirlerinin her zaman doğru olduğunu savunurlar, yanlış bile bilseler fikirlerini kabul ettirmek için baskı uygularlar ve kendilerine her zaman sonsuz saygı duyulmasını beklerler. Günümüzdeki devlet adamları, çoğu CEO ve üst düzey yöneticiler bu kuşaktandır.

3) X Kuşağı (X Generation) (1965-1979): Çamaşır makinesi, teyp, pikap teknolojisine doğdular. Kişiliklerini eğitimleri şekillendirmiştir. Teknolojiyi yeteri kadar iyi olmasa da kullanıyorlar, geçmiş ve gelecek arasında köprü gibiler.  Sadakat duyguları duruma göre değişmektedir, daha iyi kariyer imkanları ararlar. Toplumsal sorunlara duyarlılar, iş motivasyonları yüksek, otoriteye saygılı ve kanaatkardırlar. X kuşağında kadınlar iş gücüne katılmaya başladı. Daha az çocuk sahibi oldular. Paraya daha fazla odaklandılar ve bireycilik önem kazandı. Boşanma, HIV, uyuşturucu gibi kavramlarla tanıştılar. Günümüzdeki bazı üst düzey yöneticiler ve neredeyse tüm orta düzey yöneticiler bu kuşaktandır. 

4) Kayıp Kuşak (Lost Generation) (80-81 ?): X kuşağı ile Y kuşağı arasında Kayıp Kuşak diye adlandırılan bu kuşak, birçok yerde 80-81 yıllarında doğanlar olarak bahsedilmektedir. Ayrıca bu kuşak eğitim süreleri boyunca hep sınavlarının iptal olmasına veya çalınmasına maruz kalmışlardır. "1981 yılında doğma gafletinde bulunmuş zavallı insanlar, önce anadolu lisesi sınav sorularının çalınması üzerine tekrar sınava girmişler, 7 yıl sonra önce üniversite sınav sistemi değiştirilmiş, fen okumamak için sosyal okumaya razı olmuş insanlara zorla fen belletilmiş, sonra da tam üniversite sınavına gireceklerken yine soruları çalınmıştır."

5) Y Kuşağı (Y Generation) (1982-1994): İşte muhteşem kuşak.. Şaka bir yana, gelelim Y kuşağına..  Televizyon, müzik seti, bulaşık makinesi teknolojisine doğdular. Sadık değiller, girişimciler, çabuk vazgeçiyorlar, otorite istemiyorlar ve başarıya saygılılar. Kişiliklerini televizyon şekillendirdi. İstekleri çok ve maalesef çok tatminsizler. Teknoloji yaşam biçimleri haline geldi, geleceğe odaklılar. Çalışmaktan hoşlanmıyor, eğlenceyi, kazanmayı çok seviyorlar. Beklentileri yüksek ama bedelini ödemek istemiyorlar. Hızlı tüketiyorlar. Eş zamanlı olarak birkaç işi birden yapabilirler. X''lere göre Y''ler, daha bireysel ve sonuç odaklı. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 25′i bu kuşaktan. Bu kuşak standart olanı sevmez, kendine özel olanı ve üstelik “hemen-şimdi” ister. Y’nin dikkatini çekmek istiyorsanız, mesajınızı, markanızı, iletişiminizi sadeleştirmeniz gerekir. Ayrıca bu kuşakla ilgili bilmeniz gereken en önemli bir faktör ise “akran onayı”. Sıra arkadaşının, mesai arkadaşının, internetteki oyun arkadaşının önermediği ve onaylamadığı bir ürün ile Y’nin buluşması çok zor.  

6) Milenyum Kuşağı (Millennium Generation) (1994-2003): Bu kuşakla ilgili yaptığım araştırmalardan da pek fazla bir veri bulamadım. Çoğu yerde y kuşağı ile birlikte anılıyor. Hatta "milenyum kuşağı, diğer adıyla y kuşağı" diye bahsedildiği yerler bile gördüm. Fakat şahsi fikrim; milenyum kuşağı, y kuşağı ile bağdaşmamaktadır. Çünkü 94 yılıyla başlayan bir kuşak internet teknolojisine doğmuş bir kuşaktır. Oysa y kuşağı çocukluk, gençlik yıllarında internetle tanışmış bir kuşaktır. Milenyum kuşağı kırılmalar içinde çok küçük bir ara kuşak sayılabilir. 1990'ların ortalarında ortaya çıkan internet'in bu kuşak için bir kilometre taşı olduğu düşünülüyor. Özgürlüğüne düşkün, teknoloji tutkunu, hız seven, esnek bir çalışma ortamı arayan kendilerine güvenleri yüksek olan bir kuşak ve  Z kuşağına çok yakın özellikler taşıyorlar.

7) Z Kuşağı (Z Generation) (2003 yılından sonra doğan kuşak): Gsm, internet, laptop, nano teknolojiye doğdular. Otoriteyi tanımıyorlar. Sonuç için çalışacaklar. Teknoloji oyuncakları, hız tutkunu, buluşçu, çok meslekli ve meraklı olacaklar. Kişiliklerini internet şekillendiriyor. Az enerji harcayıp çok şey bekleyecek, kararsız ve tatminsiz olacaklar.

Günümüzde bir şirkette 4 kuşak birlikte çalışıyorlar ve yaklaşık 10 yıl sonra z kuşağı da iş hayatına atılacak. Kuşak özelliklerini bilen, farklılıklarına saygı gösteren ve her kuşağın üstün yönlerinden destek almayı başarabilenler, sektörde hayatta kalabilecek..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder