4 Nisan 2013 Perşembe

KARİYER HEDEFLERİ BELLİ OLAN İNSANLAR (!)

Geçenlerde (nerede duymuştum, okumuştum hatırlamıyorum) kurumsal bir firmanın genel toplantısında geçen küçük bir olayı anlatmak istiyorum. Toplantının amacı, şirkette kariyer yapma imkanı olmadığını düşünen çalışanların sorunlarına çözüm bulmaktı.

Neyse, size toplantıyı falan anlatıp canınızı sıkmak gibi bir niyetim yok. Sadece toplantı sırasında üst düzey yöneticilerden birinin soruna çözüm olarak verdiği bir cevabı paylaşacağım. "Yurt dışında birçok insan bir pozisyondan başlıyor ve aynı pozisyondan emekli oluyor." Bu muhteşem kelamı eden yönetici birçok kurumsal firmanın tercih ettiği gibi, yabancı yönetici. Yalnız sayın yöneticinin kaçırdığı bir nokta var, burası Türkiye ve toplantı yapılan kişilerse beyaz yakalı. Türkiye'de hala enflasyon oranları oturmamışken, zengin ve fakir arasındaki uçurum bu kadar yüksekken, bir kişinin yaklaşık 25 sene boyunca aynı pozisyonda her sene 2 kuruş zamla hayatını idame ettirmesi çok zor. Ayrıca beyaz yakalılar kariyer hedefleri olan insanlardır, onların karşısına geçip sizi uzman yardımcısı olarak işe aldık hep öyle kalacaksınız, sizi terfi ettirmeyi düşünmüyoruz diyemezsiniz.

Bir de her ne kadar konuyla alakadar olmasa da buna değinmeden geçemeyeceğim. Firmaların bu yabancı hayranlığı nedir anlamış değilim. Kendi ülkende o kadar, üniversite mezunu, hatta yüksek lisans veya doktora yapmış iş arayan gençler var. Onları görmezden gelip yurt dışından birini işe almak, hem de yönetici pozisyonunda işe almak bana çok yanlış geliyor. Tabi ki farklı ülkelere, kültürlere saygım sonsuz. Fakat ortada çok büyük cirolar dönerken, pastadan en büyük dilimi yabancıların alması çok ağrıma gidiyor. Bir gün bu yabancı hayranlığı acınası bir son getirmese bari..

1 yorum:

  1. tamamen aynı fikirdeyim ayrıca su da bır gercekkı buradakı ülke ekonomisi ve finansal şartları değerlendirip aksiyona dönüştürmek daha geçen gün ülkeye gelmiş kişilerin eline verilirse bu firma ve çalışanlar içinde büyük risk doğurur stabil olan yurtdışı ekonomisine alışkın olan kişilerin ülkedeki sisteme alışmadan yönetici olarak sıfatlandırmak büyük hatalardandır

    YanıtlaSil