21 Mart 2013 Perşembe

İNSANSAL MUCİZELER

Başlamadan önce insan olmanın avantajlarını bir kere daha düşünmenizi isterim. Belki farkında değiliz ama sahip olduğumuz herşey mucize, hatta bu mucizelere insanların ortaya çıkarttıkları işleri de koyabiliriz.

Örnek vermek gerekirse, gözümüzle başlayalım. Farkında değiliz belki ama, gözümüzle geçmiş ve geleceği görürüz. Hem de her zaman. Aslında basit bir olaydır, belki de hergün birkaç defa geçmişi ve geleceği görürüz ama farketmeyiz. Eminim şimdi nasıl oluyor diye düşünüyorsunuzdur. Olay çok basit ve saniyelik bir şey aslında. Mesela gemiyle bir yere gidiyorsunuz. Gemilerde koltuklardan bazıları geminin gidiş yönüne doğru, bazıları da tersine doğru yerleştirilmiştir. Geminin gidiş yönüne doğru olan koltuğa oturanlar, geminin gittiği yeri, ilerisini yani geleceği görürler. Tersi yöne oturanlar ise geçtiği yeri, arkada kalanı yani geçmişi görürler. Güzel bir nüans, hatta düşününce mucizevi geliyor. Garip değil mi sizce de? Zaman ilerlerken siz geçmiş olduğunuz bir yere bakıyorsunuz. Belki o sizin için şimdiki zaman ama karşınızda oturan kişi için geçmiş gitmiş. Birinin geçmiş sandığı, bir diğerinin yaşamakta olduğu veya yaşayacağı an olabiliyor. Hiç düşündünüz mü hayatı bu şekilde? Belki küçük ayrıntılar; büyük mutluluklar, mucizelerdir. Olamaz mı?

Bir başka mucize ise düşünmek. Doğru, doğada tek canlı bizleriz. Ne kadar güzel, kutsal, mucizevi. Mesela beynimizin kapasitesi ne kadar geniş. Bir düşünün hafizanızdaki isimleri, telefon numaralarını, belki bir yerde gördüklerinizden, duyduklarınız ya da okuduklarınızdan  aklınızda kalanları.. Beyniniz ne kadar çok şeyle dolu öyle değil mi? Milyonlarca hatta milyarlarca şeyle dolu. Bu sizce de mucizevi değil mi? Aslında son zamanlarda o kadar çok hafıza düşmanı teknolojik alet çıktı ki. Ama bunlar da insanların ortaya çıkardıkları hayatı kolaylaştıran mucizelerdir. Ve tabi ki de mucize beyinlerden mucizeler çıkar.

Aslında insansal mucizelere örnekler saymakla bitmez. Belki de farkında olmadan sahip olduğumuz o kadar çok mucize var ki.. Tek yapmamız gereken kendimize biraz daha zaman ayırıp, günlük yaptığımız işlere farklı bir bakış açısından bakarak nüansları görüp, mucizeler farketmek..

28.10.2001 tarihinde yazdığım bir yazı :)

2 yorum:

  1. Tanrının bize bahşettıği ve diğer canlılardan bizi ayıran en büyük fark Tanrı hediyesi olan yaratıcılıktır. Bence bizi yaratıcıya yakın kılan ve onun tarafından bahşedilen en büyük nimettir. iyi yorumlar...

    YanıtlaSil